همه ما میدانیم که عرق کردن واکنش طبیعی بدن برای خنک نگه داشتن خود است. عملکرد این مکانیسم بسیار منظم و برای حفظ سلامتی بدن ما به شدت مفید است. تا زمانی که بدن به دلایل موجهی مانند حضور طولانی مدت در هوای گرم یا انجام فعالیت های فیزیکی سنگین عرق می کند ما با آن مشکلی نداریم. اما عرق زیاد بدن، به ویژه اگر دایمی باشد، بی دلیل رخ دهد، منجر به خیس بودن همیشگی لباس ما شود یا در نقاط خاصی مانند زیر بغل و کف دست ها قابل کنترل نباشد، می تواند تبدیل به یک معضل جدی شود.
در این شرایط قبل از رفتن به سراغ راهی برای درمان عرق شدید سر و صورت و بدن، باید ببینیم عرق کردن زیاد بدن نشانه چیست (علت زیاد عرق کردن بدن چیست). این علل می تواند چیزی مانند رژیم غذایی نامناسب، استرس، مشکلات جسمی و … باشد. جهت خرید انواع مام رول ضد تعریق به سایت ما مراجعه کنید.
اگر شما نیز با موضوع عرق زیاد بدن مواجه هستید و میخواهید بدانید عرق زیاد نشانه چیست این مطلب را بخوانید. ما در این مقاله بطور مفصل در خصوص علت تعریق زیاد بدن یا تعریق زیاد نشانه چیست (عرق کردن زیاد نشانه چیست) صحبت خواهیم کرد.
در ابتدای مطلب به بررسی علل تعریق زیاد می پردازیم. سپس به شما خواهیم گفت که مشکلات اجتماعی تعریق زیاد و تاثیر عرق کردن زیاد بر کیفیت زندگی افراد چه ابعاد وسیعی دارد. در قدم بعدی به تفصیل در خصوص راه های مقابله با تعریق زیاد سخن خواهیم گفت.
چرا ما عرق می کنیم ؟
بدن انسان وقتی در شرایطی همچون گرمای هوا، انجام فعالیت های فیزیکی مانند ورزش کردن یا استرس های شدید قرار می گیرد، گرم می شود. اگر بدن به مدت طولانی گرم بماند در عملکرد اجزای داخلی، از سلول ها گرفته تا ارگان های اصلی آن اختلال به وجود می آید.به همین دلیل است که در چنین شرایطی مغز به غدد عرق ریز بدن دستور می دهد که قطرات عرق را تولید و آن ها را روانه پوست کنند.
قطرات عرق پس از رسیدن به سطح پوست برای تبخیر شدن از بدن گرما می گیرند. همین امر منجر به خنک شدن تدریجی بدن و حفظ تعادل شیمیایی آن می شود. به همین دلیل است که یک بدن سالم باید در مواجه با شرایط خاصی مانند گرم شدن هوا یا ورزش کردن عرق بریزد.
علت عرق کردن بدن در حقیقت واکنش طبیعی بدن در برابر گرماست که توسط غدد زیر پوست به نام های «اکراین» و «آپوکراین» اتفاق می افتد. این واکنش در واقع در راستای خنک کردن بدن صورت می گیرد.
عرق بدن نیز از آب، اسید لاکتیک، اوره و مقداری مواد معدنی مانند: سدیم، پتاسیم و … تشکیل می شود که حجم بیشتر آن آب است. افراد بالغ اصولاً در طول روز به میزان 14 لیتر عرق می کنند.
اگر میزان تعریق بدن متعادل باشد یا عرق ریختن به دلیل موجهی مانند آنچه در بالا به آن اشاره شد رخ دهد، هیچ کس با آن مشکلی ندارد. یعنی می توان عوارض ناشی از تعریق بدن، مانند بو گرفتن بدن یا خیس شدن لباس در ناحیه زیر بغل را با دوش گرفتن، استفاده از محصولات بهداشتی ضد تعریق مانند و… یا تعویض لباس برطرف کرد.
اما زمانی که میزان تعریق بدن آن قدر زیاد باشد که لباس فرد همیشه و در هر شرایطی خیس باشد یا هرگز نتواند بدون شرمساری باکسی دست بدهد، قطعاً این فرآیند طبیعی به یک معضل جدی تبدیل خواهد شد.
عرق کردن اصولاً در واکنش به گرما، تحرکات فیزیکی، مصرف مواد غذایی تند یا داغ، احساسات و عواطفی مانند: ترس و استرس، عوارض جانبی برخی دارو ها، بیماری و تب، تغییرات هورمونی مانند: یایسگی، بارداری، بلوغ و …، پوشیدن لباس هایی با جنس الیاف مصنوعی و اضافه وزن در بدن رخ می دهد. بنابراین عرق کردن یک واکنش دفاعی و در راستای حفظ سلامت بدن است. اما چرا گاهی اوقات بیش از حد معمول عرق می کنیم؟
دلیل عرق کردن زیاد بدن از دیدگاه طب سنتی
اما علت عرق کردن زیاد بدن چیست؟ بدن به کمک آب و بخش صفرایی مزاج می تواند مواد زاید را از خود دفع کند. بخشی از این مواد زاید به کمک کلیه دفع می شوند و برخی نیز با فضولات بدن ترکیب و به شکل عرق از طریق منافذ پوستی دفع خواهند شد. طب سنتی عنوان می کند که عرق هر فرد با توجه به نوع خلط و سوء مزاجی که دارد، مزه و بوی متفاوتی دارد.
- بوی ترش عرق نشان دهنده غلبه مزاج بلغم است.
- بوی تند عرق غلبه مزاج صفرا را بیان می کند.
- علت عرق بسیار بدبو، عفونت اخلاط بدن است که گاهی بعد از خوردن دارو یا غذایی خاص ایجاد می شود.
از دیدگاه طب سنتی زمانی که رطوبت بدن زیاد می شود، مشکل تعریق زیاد اتفاق می افتد. اگر قوه ی ماسکه در بدن ضعیف باشد، بدن نمی تواند غذا را به درستی هضم کند، لذا سیستم گوارش نمی تواند مواد زاید را از بدن خارج کند. در هنگام خرید ماسک موی سر لازم است به ترکیبات و مواد تشکیل دهنده آن توجه کنید.
این مسیله مشکلاتی چون بی اختیاری ادرار و مدفوع را نیز به وجود می آورد. مشکل تعریق زیاد می تواند از ترکیب مزاج بلغم و صفرا در بدن باشد. مشکل عرق کردن زیاد در افرادی که با سوء مزاج بلغم و صفرا در بدن خود روبه رو هستند، وجود دارد و این افراد اغلب از تعریق شبانه رنج می برند.
زیرا زمانی که فرد به صورت افقی قرار می گیرد، مزاج بلغم با صفرا در بدن او ترکیب شده و موجب افزایش تعریق می شود. بنابراین از دیدگاه طب سنتی وجود مشکلاتی در بدن می تواند موجب زیاد عرق کردن آن شود، برخی از علت تعریق شبانه در طب سنتی عبارت اند از:
زمانی که سیستم گوارشی بدن به درستی کار نکند، بدن به یبوست دچار شده و قادر به دفع مواد زاید نخواهد بود. یبوست رطوبت را در بدن افزایش می دهد. پیش تر گفتیم، تعریق زیاد با رطوبت بدن مرتبط خواهد بود.
اگر فرد، طولانی مدت دچار استرس باشد یا رژیم غذایی سخت بگیرد به مرور نیروی بدنی خود را از دست می دهد.کاهش قوای بدنی، موجب تعریق زیاد در بدن می شود. تعریق به دلیل ضعف بدنی عموماً محدود به قسمتی از بدن مثل سر و گردن می باشد یا زمان خاصی مثلاً شب ها، اتفاق می افتد.
عرق کردن زیاد در بانوان به دلیل برهم خوردن تعادل هورمون های زنانه است.این مشکل با گرگرفتگی در ارتباط است. گرگرفتگی یکی از عوامل طبیعی یایسگی در بانوان محسوب می شود.
به سه دلیل ممکن است بدن بعد از خوردن غذا عرق کند.
- دلیل اول مربوط به ضعف و ناتوانی معده در هضم غذا می باشد.
- دلیل دوم به بالا بودن چربی بدن مربوط است.
- پرخوری در وعده شام نیز یک دلیل شایع و شناخته شده برای تعریق شبانه است.
نکاتی که برای رفع مشکل تعریق زیاد باید رعایت شود
آکنه، شوره سر، چاقی از مشکلات شرم آوری هستند که معمولاً مورد بحث قرار می گیرند. مسیله رایج دیگری که به ندرت در مورد آن صحبت می شود عرق کردن بیش از حد بدن است. چه راه هایی به کم شدن عرق کمک می کنند؟ اگر نکاتی که در ادامه آمده اند را رعایت کنید، می توانید به کاهش تعریق زیاد کمک کنید:
-
اجتناب از خوردن غذاهای فرآوری شده
مصرف مواد غذایی فرآوری شده که سرخ شده، یخ زده و بسته بندی می شوند، سلامت بدن را به خطر می اندازد. چرا که برای طعم بهتر و بالا بردن زمان نگه داری، در تولید آن ها از مواد شیمیایی استفاده می کنند، که مشکلاتی چون تعریق زیاد را در بدن به وجود می آورد.
زمانی که کافیین در بدن افزایش یابد، اضطراب ایجاد می شود و این امر به صورت عرق کردن زیاد در بدن، آشکار می شود.اگرچه حمام کردن موجب از بین رفتن سموم بدن می شود اما حمام گرم مشکل تعریق را افزایش می دهد. افرادی که بدن آن ها بیش ازحد عرق می کند بهتر است از دوش آب سرد برای شستشوی خود استفاده کنند.
میزان هیدراته بدن با نوشیدن آب پایین نگه داشته می شود و از تعریق زیاد جلوگیری می کند. اغلب پزشکان توصیه میکنند هر فرد در طول روز بین 6 تا 8 لیوان آب بنوشد.غذای تند سیستم عصبی بدن را تحریک کرده و موجب سستی بدن می شود. مصرف زیاد غذای تند منجر به عرق کردن زیاد بدن می شود.
-
اجتناب از الکل، سیگار و مواد مخدر
این مواد موجب اختلال در گردش خون شده و سیستم تعریق را با مشکل روبه رو می کنند.
-
مصرف ویتامین های خانواده B
ویتامین های خانواده B به بهبود عملکرد ارگان ها و سایر سیستم های حیاتی بدن کمک می کنند. اگر از ویتامین های خانواده B به اندازه کافی استفاده کنید بدن شما عرق کمتری تولید می کند. حتی مصرف روزانه یک قرص ویتامین B6 یا B12 می تواند انرژی کل روز شما را تامین کند.
-
استفاده از میوه و سبزی های
اگر سیستم گوارش شما نتواند غذا را خوب هضم کند، مشکل تعریق زیاد اتفاق می افتد. به همین دلیل مصرف میوه ها و سبزی های را افزایش دهید. چراکه این مواد می توانند در فرایند هضم غذا کمک کرده و ویتامین های ضروری بدن را تامین کنند. با استفاده از کرم ضد آفتاب ویتا بلا ، می توانید از تمامی مزایای آفتاب نوردی به صورت بهینه و بدون نگرانی از آسیب های مخرب برخوردار شوید.
اگر عرق کردن شما به استرس و اضطراب ارتباط دارد ، یوگا می تواند در کاهش این موارد بسیار مفید باشد. یوگا از طریق مراقبه، اعصاب را آرام کرده و منجر به کاهش تولید عرق می شود. یوگا در تحریک سیستم گوارش هم بسیار موثر است و برای افرادی که به دلیل اضافه وزن، زیاد عرق می کنند، مناسب خواهد بود.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "درمان عرق زیاد بدن چیست؟" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "درمان عرق زیاد بدن چیست؟"، کلیک کنید.