میراث چند میلیون ساله زاگرس در معرض نابودیِ بی بازگشت قرار دارد

میراث چند میلیون ساله زاگرس در معرض نابودیِ بی بازگشت قرار دارد

گیل 25/البرز رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: جنگل های زاگرس در معرض تهدیدات جدی ناشی از تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی قرار دارد.

به گزارش گیل 25 دکتر مقداد جور غلامی در همایش بین المللی مدیریت پایدار جنگل های زاگرس که روز سه شنبه نهم اردیبهشت در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد گفت: جنگل های زاگرس به عنوان ریه های تنفسی غرب ایران نه تنها نگهبان تنوع زیستی بی نظیری هستند؛ بلکه نقشی کلیدی در تعدیل آب وهوا حفظ منابع آب و تداوم زندگی میلیون ها انسان ایفا می کنند.

وی افزود: با این حال متأسفانه این گنجینه سبز در معرض تهدیدات جدی ناشی از تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی ناپایدار قرار دارد.

جور غلامی ادامه داد: تغییر اقلیم یک چالش جهانی مهم و چند وجهی است که عمدتاً ناشی از افزایش انتشار گازهای گلخانه ای حاصل از فعالیت های انسانی مانند فرآیندهای صنعتی سوخت های فسیلی و تغییرات کاربری زمین است.

رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه جنگل های زاگرس گهواره تمدن و زیست کره منحصربه فرد ایران است بیان کرد: ناحیه رویشی زاگرس با وسعت پنج تا شش میلیون هکتار در ۱۰ استان غربی کشور گسترش دارد و ۳۰ میلیون نفر در این ۱۰ استان زندگی می کنند. مساحت این ۱۰ استان تقریبا ۳۰ درصد مساحت کشور است.

وی گفت: عرصه های جنگلی زاگرس که از مهمترین رویشگاه های طبیعی و منشا پرآب ترین رودخانه های کشور محسوب می شود؛ در سالیان اخیر به دلایلی چون خشکسالی مداوم بروز آفات و بیماری ها آتش سوزی ها و تخریب های گسترده با شرایطی بحرانی مواجه شده که در صورت عدم اتخاذ تدابیر صحیح و اقدامات مناسب موجب به هم خوردن تعادل زیستی و اکولوژیکی بوم سازگان زاگرس خواهد شد.

وی با بیان اینکه جنگل های زاگرس گستردگی بیش از شش میلیون هکتار دارد اظهار کرد: این محدوده منبع حیات برای ۴۰ میلیون نفر است. رودخانه های پرآبی مانند کارون کرخه و زاینده رود و سفره های زیرزمینی حیات جوامع انسانی از شمال غرب تا خوزستان را تأمین می کند.

وی افزود: زاگرس حافظ تنوع زیستی کم نظیر ملی و جهانی است و میزبان ۵۳ گونه گیاهی بومی مانند بلوط ایرانی و جانوران در خطر انقراضی مانند پلنگ ایرانی خرس قهوه ای و سنجاب کوهی زاگرس است.

جور غلامی ادامه داد: این جنگل ها سالانه میلیون ها تُن کربن جذب کرده و از گرمایش بیشتر جلوگیری می کنند و هویت تاریخی و فرهنگی بوده و تمدن های کهن در سایه این جنگل ها رشد کرده است. اما امروز این میراث چند میلیون ساله در معرض نابودیِ بی بازگشت قرار دارد.

رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران درباره تغییر اقلیم زاگرس یادآور شد: تغییرات اقلیمی دیگر یک پیش بینی دور نیست و واقعیتی ملموس در زاگرس است. تغییرات آب وهوایی جنگل ها را در برابر عوامل استرس زای غیرزیستی و زیستی مانند آتش سوزی های جنگلی و آفات آسیب پذیرتر کرده است.

وی با اشاره به کاهش بارندگی طی ۲۰ سال اخیر گفت: افزایش دما آتش سوزی های بی سابقه و نابودی چند صدهزار هکتاری جنگل های زاگرس را طی چند دهه اخیر بر اثر ترکیب تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی رقم زده است.

جور غلامی گفت: همچنین پدیده های نوظهور مثل شیوع آفات مرگبار و تهاجم گونه های مهاجم و فرونشست زمین و نیز گرد وغبارهای نمکی از جمله عوامل تهدید کننده محیط زیست زاگرس است.

پایان خبر گیل 25

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "میراث چند میلیون ساله زاگرس در معرض نابودیِ بی بازگشت قرار دارد" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "میراث چند میلیون ساله زاگرس در معرض نابودیِ بی بازگشت قرار دارد"، کلیک کنید.